top of page

Спільні рекомендації ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України» і ГО «Асоці


Спільні рекомендації ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України» і ГО «Асоціація стоматологів України» щодо запобіжних заходів для захисту від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


Шановні колеги!


У зв'язку з поширенням територією країн світу і України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, встановленням з 12 березня 2020 року по 03 квітня 2020 року карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу СОVID-19; Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» та Накзом Національної академії медичних наук України № 29 від 13.03.2020 року «Про профілактичні та протиепідемічні заходи НАМН України в умовах встановленого карантину» запроваджено протиепідемічні заходи в країни та зокрема в закладах охорони здоров’я.

ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України» сумісно із ГО «Асоціація стоматологів України» проводить щоденні консультації та обговорення з колегами із Всесвітньої федерацією стоматологів щодо розробки рекомендацій безпечності проведення освітніх заходів та стоматологічної практики в країнах, охоплених епідемією гострої респіраторної хвороби COVID-19 і коронавірусу SARS-CoV-2.

Пропонуємо до Вашої уваги рекомендації Всесвітньої федерації стоматологів, ГО «Асоціація стоматологів України» та ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України» лікарям – стоматологам для попередження поширенню інфекційних захворювань.


Рекомендації для ведення стоматологічної практики:

1. Стоматологи повинні вживати суворих заходів особистого захисту та уникати або мінімізувати маніпуляції з продукцією крапель або аерозолів.

2. Методика надання допомоги в 4 руки більш ефективна для контролю за інфекцією.

3. Застосування слиновідсмоктувачів малої або високої потужності може зменшити продукцію крапель і аерозолів під час маніпуляцій.


Оцінка пацієнтів:

1. Під час спалаху епідемії встановити попередні перевірки вимірювання та реєстрації температури персоналу та кожного пацієнта. Опитуйте пацієнтів про стан здоров'я і історію контактів чи подорожей.

2. Пацієнтам та їх супроводжуючим особам надаються медичні маски та вимірюється температура при кожному відвідуванні лікаря.

3. Хворі з лихоманкою повинні бути зареєстровані та направлені до призначених лікарень. Якщо пацієнт перебував у епідемічному регіоні протягом останніх 14 днів, пропонується карантин не менш, ніж на 2 тижні.


Огляд ротової порожнини:

1. Протимікробне полоскання рота перед маніпуляціями може зменшити мікробне обсіменіння ротової порожнини.

2. Необхідно уникати процедур, які можуть викликати кашель.

3. Аерозоль-генеруючі маніпуляції, такі як використання стоматологічного пустера, повинні бути зведені до мінімуму.

4. Інтраоральне рентгенологічне дослідження може стимулювати виділення слини та кашель. Тому екстраоральна рентгенографія порожнини рота (панорамна рентгенографія та КТ) є відповідними альтернативами під час спалаху COVID-19.


Лікування при надзвичайних ситуаціях:

1. Кофердам та високо потужні слиновідсмоктувачі можуть допомогти мінімізувати продукцію аерозолів та крапель.

2. Захисні щитки і окуляри є важливими при препаруванні з водяним охолодженням.

3. Якщо в каріозному зубі діагностується незворотний пульпіт, некротизована каріозна тканина видаляється під місцевою анестезією хіміомеханічним шляхом, при ізоляції кофердамом та використанні високо потужного слиновідсмоктувача; потім, для зменшення болю, може бути проведена девіталізація пульпи з наступним пломбуванням кореневих каналів.

4. Після лікування проводиться дезінфекція приміщення. Крім того, пацієнтів бажано лікувати в ізольованому і добре провітрюваному приміщенні.

5. Якщо зуб потрібно видалити, перевага повинна надаватися шовному матеріалу, що розсмоктуються. Пацієнтам з контузією м'яких тканин обличчя, слід проводити хірургічну обробку ран з накладанням швів. Рекомендується повільно промивати рану і користуватися слиновідсмоктувачем щоб уникнути розбризкування.


Рекомендації щодо стоматологічної освіти:


Відкрита комунікація між студентами, викладачами клініки та адміністративним персоналом сприяла б адекватній співпраці та зміцненню взаємної довіри.

1. У період спалаху епідемії слід проводити онлайн-лекції та тематичні заняття, використовувати навчальні посібники щоб уникнути зайвої сукупності людей та пов'язаного з цим ризику зараження (Patil et al., 2003).

2. Існуючі смарт-пристрої та додатки надають можливість студентам слухати та переглядати лекції, коли і де це можливо.

3. Варто заохочувати студентів до самонавчання, повноцінного використання онлайн-ресурсів та ознайомлення з останніми науковими розробками.

4. У цей період студенти можуть легко постраждати від пов’язаних із захворюванням страху та тиску, тож стоматологічні школи повинні бути готові надавати психологічні послуги тим, хто їх потребує (Wong et al. 2004).

Більш детально з інформацією можете ознайомитися за посиланням:

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0022034520914246


Про забезпечення профілактики внутрішньо лікарняної інфекції у комунальних закладах та комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я, що надають стоматологічну допомогу.

У зв'язку з поширенням територією країн світу і України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, оголошенням Всесвітньою організацією охорони здоров’я пандемії цього захворювання та згідно рішень Кабінету Міністрів України (Постанова від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19») запроваджено протиепідемічні заходи в країні ГО «Асоціація стоматологів України» пропонує рекомендації щодо організації роботи у комунальних закладах та комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я, що надають стоматологічну допомогу.


Враховуючи, що кількість медичного персоналу в більшості стоматологічних закладів, а саме реєстратори, санітарки, медичні сестри, лікарі та інші працівники, значно вище за 60 осіб, а також, кількість відвідувань в комунального закладу (комунального некомерційного підприємства) за день становить 200 і більше осіб, та сумарно контактує між собою кожного дня більш ніж 260 – 300 осіб:

Рекомендувати:

А) :

- утворення медичних бригад – лікар, медична сестра, санітарка, що контактують між собою протягом дня;

- вахтового методу організації надання стоматологічної допомоги, чергування роботи бригади через день.

Б) :

- попереднього запису до лікаря по телефону, та надання стоматологічної допомоги строго у відповідності до часу запису. Унеможливити очікування пацієнтом своєї черги, або звести до мінімуму;

- надання невідкладної стоматологічної допомоги;

- максимально розділити маршрути пацієнтів по лікувальному закладу у часі та просторі.

В) :

- скоротити шлях пацієнта від входу до закладу до кабінету лікаря;

- мінімізувати контакт пацієнта в реєстратурі шляхом попереднього запису телефоном та завчасної передачі медичної карти хворого до кабінету лікаря медичним персоналом;

- в залі очікування проводити кварцювання після кожного пацієнта та зволоження повітря іонізатором при очікуванні лікаря пацієнтом;

Г)

- збільшити час між прийомами пацієнтів до 20 – 30 хвилин для дезінфекції кабінету, провітрювання кабінету (має працювати приточно-витяжна система вентиляції);

- робота в чотири руки із засобами персонального захисту – рукавички, маска, окуляри, щиток, шапочка.

- протягом роботи приладів, що утворюють аерозоль, контамінований мікроорганізмами, обов’язково користуватися слино відсмоктувачем, кофердамом.


В подальшому керуватись нормативно-правовими документами державного та регіонального рівнів, які будуть видаватися відповідними органами влади.


Рекомендації пацієнтам закладів охорони здоров’я, що надають стоматологічну допомогу


Шановні пацієнти!

Регулярно обробляйте руки спиртовмісними засобами або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісними засобами або миття їх з милом вб'є його.


Дотримуйтесь дистанцію в громадських місцях, закладах охорони здоров’я. Тримайтеся від людей на відстані як мінімум 1 метра, особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура. Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє респіраторною інфекцією, такий як 2019 nCoV, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот. Руки стосуються багатьох поверхонь, на яких може бути присутнім вірус. Торкаючись містять інфекцію руками до очей, носа або рота, можна перенести вірус з шкіри рук в організм.

Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом. Прикривання рота і носа при кашлі та чханні дозволяє запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, до яких ви торкаєтеся.

При підвищенні температури, появу кашлю і скруті дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою.


Якщо ви відвідували країни, де реєструється 2019 nCoV, або тісно спілкувалися з кимось, у кого після поїздки з цих країн спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, повідомте про це працівнику. Підвищення температури, кашель і утруднення дихання вимагають негайного звернення за медичною допомогою, оскільки можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням.

Симптоми ураження органів дихання в поєднанні з підвищенням температури можуть мати найрізноманітніші причини, серед яких в залежності від скоєних пацієнтом поїздок і його контактів може бути 2019 nCoV.


Слідкуйте за новітньою інформацією про COVID-19. Виконуйте рекомендації фахівців, центральних і місцевих органів охорони здоров'я, а також організації, в якій ви працюєте, щодо захисту себе і оточуючих від COVID-19.



Медичний персонал нашого Інституту покладає всі зусилля для збереження Вашого здоров’я. З метою Вашої безпеки радимо:

- у випадку, якщо Ви маєте симптоми ОРВЗ утримайтесь від відвідування лікаря-стоматолога (за виключенням острого болю);

- з метою мінімізації контакту з іншими пацієнтами в реєстратурі використовуйте можливість попереднього запису до лікаря за телефоном. В такому разі, при повідомленні номеру вашої медичної карти, вона буде завчасно передана до кабінету лікаря медичним персоналом;

- приходьте до лікаря строго у відповідності до часу запису, з метою уникнути або звести до мінімуму очікування своєї черги;

- регулярно обробляйте руки спиртовмісними засобами або мийте їх з милом.

- дотримуйтесь дистанцію в громадських місцях, закладах охорони здоров’я.

- по можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот.

- дотримуйтесь правил респіраторної гігієни.

Якщо ви відвідували країни, де реєструється 2019 nCoV, або тісно спілкувалися з кимось, у кого після поїздки з цих країн спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, повідомте про це вашому лікарю.


Бажаємо здоров’я Вам та Вашим родинам!


З повагою,

директор ДУ «ІСЩЛХ НАМН»,

д.мед.н., проф.. Шнайдер С.А.

Президент

ГО «Асоціація стоматологів України»,

д.мед.н., проф.. Мазур І.П.

Останні публікації
Архів
Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
bottom of page