top of page

Науково-практична онлайн конференція з міжнародною участю «ЗДОРОВА ЛЮДИНА — ЗАПОРУКА ЗДОРОВОГО СУСПІ

5 червня 2020 року відбулася науково-практична онлайн конференція з міжнародною участю «ЗДОРОВА ЛЮДИНА — ЗАПОРУКА ЗДОРОВОГО СУСПІЛЬСТВА. РОЛЬ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ». В форматі міждисциплінарної професійної освіти обговорювали з лікарями сімейними практики спільне ведення пацієнтів з коморбітними станами, взаєморозуміння основних етіологічних причин, спільних ланок патогенезу системних та стоматологічних хвороб.


В своїй доповіді «Взаємодія сімейного лікаря зі стоматологом у превенції основних неінфекційних хвороб» професор Мазур І.П. поділилася с сімейними лікарями про перспективи міждисциплінарної взаємодії лікарів стоматологів з лікарями сімейної практики.

З 2015 року сімейні лікарі позбавлені можливості проходити підготовку на кафедрі стоматології, не достатньо ознайомлені зі стоматологічними хворобами! Разом із тим, інфекційно-запальні процеси негативно впливають на неінфекційні хвороби та можуть ускладнювати їх перебіг. Тож співпраця має бути! Та і скерувати своїх пацієнтів до стоматолога вчасно можливо, коли лікар добре поінформований про можливі взаємообтяження стоматологічних хвороб та коморбітних станів.

Хоча до 1917 року стоматологічна допомога переважно надавалась (до 98%) земськими лікарями та фельдшерами. Лише в великих містах зубні лікарі та дантисти надавали спеціалізовану стоматологічну допомогу.

Тому є перспективні плани для співпраці! Дякуємо Президентові Української асоціації сімейної медицини професору Матюсі Ларисі Федорівни за запрошення і співпрацю!




Останні публікації
Архів
Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
bottom of page