top of page

"Звання значення не має" – стоматологи безкоштовно допомагають бійцям АТО відновлювати втр


Військове звання значення не має, тільки медичні показання до операцій.

Стоматологи безкоштовно допомагають бійцям АТО відновлювати втрачені зуби. Найбільше потребують стоматологічної реабілітації ті, хто був тяжко поранений, надто в щелепно-лицеву ділянку.

"Летять міни, ховаєшся, лягаєш так, щоб не зачепило. Але зачепило. Трошки. Вибуховою хвилею", – згадує боєць.

Хірурги вважають випадок Яковлєва складним. У бійця позаду вже кілька стоматологічних операцій. Хірург Мирон Угрин розповідає, що лікарі вже склали роздроблені кістки щелепи, нині ж переходять до другого етапу реабілітації. Будуть проводити кісткову пластику на місці дефектів та встановлюватимуть 9 імплантатів.

"У людини погане жування, погана функція, це навіть відображається на обличі – це зменшення об'єму м'яз, атрофія м’язів, атрофія кістки. І очевидно, людина виглядає, як я завжди кажу, як чахлик невмирущий. а ми їм повертаємо повноцінне життя – і усміхатися, і жувати", – каже лікар.

Операція триватиме кілька годин. За найскромнішими підрахунками, вартість реабілітації Руслана Яковлєва –понад $10 тис. Але бійця лікують абсолютно безплатне.

Сьогодні 12 військовослужбовцям із зони ато вживлюють штучні титанові корені, щоби вже через 3-5 місяців цим пацієнтам могли встановити коронки.

За день стоматологи встановлять 60 імплантатів. Про надання безоплатної стоматологічної допомоги учасникам бойових дій на Сході України домовилися Міністерство оборони, Асоціація стоматологів України та благодійна організація "Укроп Дентал". Відтоді вже півсотні АТОвців можуть усміхатися на всі свої 32. Кожен учасник бойових дій може претендувати на проведення такої реконстурктивно-відновлювальної операції.

Михайло Лищишин, начальник головної стоматологічної поліклініки Міноборони, розповідає: "У нас на черзі перебуває близько 100 учасників АТО. Першочерговість – це з важкими пораненнями та множинна відсутність зубів. Військове звання значення не має, тільки медичні показання до операцій.

Лікувати зуби військовим стало простіше і у зоні АТО: туди уже передали 8 пересувних стоматологічних кабінетів, а на полігонах облаштували понад десять стаціонарних приймалень.

Останні публікації
Архів
Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
bottom of page