top of page

ПАМ’ЯТІ ВЧИТЕЛЯ, ПРОФЕСОРА, ДОКТОРА МЕДИЧНИХ НАУК, ФУНДАТОРА УКРАЇНСЬКОЇ ЕНДОДОНТІЇ ПОЛІТУН АНТОНІН

Народилась Антоніна Михайлівна Політун 30 березня 1938 року, а 12 жовтня 2016 року пішла з життя… Життя, яке було насичене турботами про близьких і нелегкою професійною працею. Біля 50 років Антоніна Михайлівна Політун віддала стоматології: спочатку працюючи на кафедрі терапевтичної стоматології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця (аспірант, асистент, доцент, професор (1963-2008 р.р.), потім - в якості завідувача кафедри терапевтичної стоматології ПВНЗ «Київського медичного університету Української асоціації народної медицини» (2008-2016 р.р.).


Професор Політун А.М. опублікувала понад 200 наукових праць, була співавтором 3-томів 4-х томного видання підручника «Терапевтична стоматологія», 5 навчальних посібників. Під її керівництвом підготовлено 9 дисертацій, в тому числі 1 докторська.


Політун А. М. відома як міжнародний лектор з питань сучасної стоматології. Вона неодноразово виступала з лекціями та доповідями в Греції, Молдові, Вірменії, Японії.


Антоніна Михайлівна Політун вела активну громадську роботу: як президент очолювала Українську ендодонтичну асоціацію (2006-2016 р.р.), була членом правління і координаційної ради АСУ, науковим керівником Навчального центру АСУ (1996-2013 р.р). Була головним редактором журналів «Ендодонтист», «Endofile», «Мой стоматолог», головним редактором розділу «Пародонтологія» журналу «Імплантологія, пародонтологія, остеологія», членом редакційних рад низки профільних журналів України, науковим редактором журналу «Дентальні технології» та «Еndodontic practice».


Також професор А.М. Політун була науковим редактором фундаментальних видань з ендодонтії: «Ендодонтия подросткового и взрослого возраста», авторства Марии Бараньской-Гаховской та «Ендо Практика» авторства Камило Д’Арканджело зі співавт.


За вклад у розвиток Вищої школи нагороджена орденом «Знак пошани» (1986), за заслуги в галузі додипломної та післядипломної освіти та впровадження в практику стоматології новітніх досягнень науки і технологій нагороджена професіональними нагородами: «Золотой Стамил» (Україна), орден «Золота свічка» (Euro FDI). За значний внесок в розвиток вітчизняної стоматології нагороджена Почесною нагородою Асоціації стоматологів України в галузі терапевтичної стоматології – відзнака проф. М.Ф.Данилєвського.


Важко переоцінити її безцінний вклад професора Політун А.М. у розвиток сучасної ендодонтії в Україні та за її межами. Слід лише згадати ті незабутні лекції, доповіді та майстер-класи для лікарів-стоматологів України, Ближнього та далекого Зарубіжжя (Молдова, Грузія, Вірменія, Греція, Японія) та її безпосередню участь в організації та роботі з’їздів Асоціації стоматологів України, Національних українських стоматологічних конгресів, ендодонтичних форумів за міжнародною участю в Україні, організацію роботи лекторіїв з ендодонтії, конкурсів з ендодонтичної майстерності тощо. Саме професор А.М. Політун започаткувала «Школу молодого ендодонтиста» в Україні.


Професор Політун А.М. жила на випередження часу, якість і стиль в професії - були її головним кредо.


Вона любила працю, квіти, і людей, і каву якісну любила. А ще любила подорожувати, й цікаве щось для себе відкривати…


Наша пам'ять про красиву Людину, Професіонала, Учителя-наставника лишається з нами як подяка за те, чому ми всі навчились у професора ПОЛІТУН АНТОНІНИ МИХАЙЛІВНИ.


Ці рядки від нас в знак нашої щирого шанування і пам'яті.

ПАМЯТИ УЧИТЕЛЯ

Настоящий учитель, наставник и друг,

Были Вы среди нас и не стало Вас вдруг.

Но живет Ваше имя и память живет,

И цена Ваших дел неустанно растет!

Основатель новаций и тысячи ценных идей,

Вы теперь для всех нас – дорогой Корифей!

Вы вели за собой эндодонтов страны,

Поклонимся Вам низко за это все мы.

Пусть гордится земля, что талант родила,

Да продолжится дело святое...

И шагая вперед, ученик Ваш возьмет

Кладезь знаний бесценных с собою!

Парпалей Катерина Анатоліївна,

доцент, екс –Віце президент УЄА,

Київ, вересень, 2018

Парпалей Катерина Анатоліївна,

доцент, екс –Віце президент УЄА,

Київ, вересень, 2018

Останні публікації
Архів
Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
bottom of page